Bokförlaget Hedvig, 2022-04-22

Älskade klassiker nu som lättläst

För alla som vill ta del av våra mest omtyckta och lästa klassiker, men som kämpar med orden och läsningen. Här tipsar vi om några titlar som finns i lättläst version.

God natt mister tom (lättläst) av Michelle Magorian

Godnatt mister Tom är en modern klassiker som har väckt läslusten hos tusentals unga läsare. Michelle Magorians bok utkom för första gången på engelska år 1981. Två år senare översattes den till svenska. Idag finns flertalet utgåvor på svenska. Godnatt mister Tom har även filmatiserats med John Thaw som mister Tom och dramatiserats för teatern.

Möss och människor (lättläst) av John Steinbeck

Nobelpristagen John Steinbecks klassiker från 1937 är en gripande berättelse om hur vänskap och drömmar skapar mening i en grym värld. Möss och människor utspelas på landsbygden i Kalifornien någon gång under depressionen. Boken har dramatiserats och uppförts som teaterpjäs runt hela världen och filmatiserats ett flertal gånger.

1984 (lättläst) av George Orwell

En av den moderna litteraturens största litterära klassiker som har präglat populärkulturen i decennier. George Orwells framtidsskildring 1984 publicerades för första gången 1949, men är ständigt aktuell med teman som den totalitära staten, övervakningssamhället och manipulering av historien.

Dvärgen (lättläst) av Pär Lagerkvist

En av den svenska litteraturens stora klassiker. Dvärgen är en tidlös skildring av ondska. Nobelpristagaren Pär Lagerkvist skrev romanen under andra världskriget och den har bland annat tolkats som en kritik av Europas främlingsfientlighet och nazism.

Jerusalem del 1 och 2 (lättläst) av Selma Lagerlöf

Jerusalem är ett av Nobelpristagen Selma Lagerlöfs mest omtalade verk och bygger på verkliga händelser. Boken gavs ut 1901-1902 om de rika Ingemarssönerna och deras, inte alltid så okomplicerade, relationer till varandra. Den lättlästa versionen ges ut i två delar, precis som originalet.