Bokförlaget Hedvig, 2021-06-04

Foto: Ulla Montan, Martin Hemmingsson

Annika Thor och Sofia Nordin tilldelas författarstipendium

Annika Thor och Sofia Nordin är två av de sex författare som 2021 belönas av Martha Sandwall-Bergströms Författarfond. Mottagaren tilldelas ett stipendium på 89 000 kronor. Martha Sandwall-Bergströms stipendiefond, som förvaltas av Sverige Författarförbund, delar vartannat år ut stipendier till författare och forskare i barn- och ungdomslitteratur. Stiftelsens syfte är att främja ”i Sverige bosatta yrkesverksamma författare och forskare”. Läs mer här.

Om Annika Thor

Annika Thor är uppväxt i Göteborg och utbildad vid Göteborgs universitet, Bibliotekshögskolan i Borås och Dramatiska institutet i Stockholm. Hon debuterade som prosaförfattare 1996 med ungdomsromanen En ö i havet, och har gett ut ett tjugotal böcker för barn, ungdomar och vuxna. Under hösten 2020 utkom Annika Thors senaste bok Odysseus pojke på Bonnier Carlsen. Annika Thors böcker är översatta till 18 språk. En ö i havet utkom som lättläst 2020 och den 17 juni utkommer uppföljaren Näckrosdammen på Bokförlaget Hedvig.

Om Sofia Nordin

Sofia Nordin är författare till omkring 20 böcker för barn och vuxna, bland annat debutboken Äventyrsveckan som har översatts till flera språk. Hon har blivit nominerad till både Augustpriset och Nordiska rådets pris för barn- och ungdomslitteratur. Sofia bor i ett stort hus i Farsta strand söder om Stockholm tillsammans med fru, barn, två katter och sex stycken kompisar. Sofia Nordin är aktuell Bevisa det, Zeke! – första delen i en rolig och tempofylld deckarserie med en strulig hjälte som aldrig får slut på idéer. Boken är ett gemensamt skrivprojekt med Kajsa Gordan.

Om En ö i havet

Annika Thors starka skildring av två systrars liv i skuggan av andra världskriget i lättläst version. Systrarna Steffi och Nelli är tolv och sju år gamla när de kommer till en ö i Göteborgs skärgård. De är judiska flyktingar. Deras föräldrar är kvar i Österrike där nazisterna förföljer judarna. Steffi tycker att hon har kommit till världens ände. Hon känner ingen och kan inte språket. Lillasyster Nelli får vänner lättare, men hon saknar föräldrarna mycket. Kriget närmar sig. Systrarna lär sig att leva livet på ett annat sätt än de är vana vid. Kommer de att få träffa sina föräldrar igen? Kommer den här ön i havet någonsin att kännas som hemma?

Om Näckrosdammen

Andra delen i Annika Thors serie om Steffi och Nelli i lättläst version. Systrarna Steffi och Nelli har flytt från sitt hemland Österrike för att undkomma nazisterna. I ett år har de nu bott i Sverige, på en liten fiskeö utanför Göteborg. Steffi har fyllt tretton år och ska äntligen börja i läroverket. Hon ska få bo hos familjen Söderberg i Göteborg. Steffi är förälskad i sonen i familjen. Men är hennes kärlek besvarad? Samtidigt saknar Steffi sina föräldrar som är kvar i Österrike. Ska familjen någonsin återförenas?

Om Bevisa det, Zeke

Zeke har just hoppat av gymnasiet och fått jobb på ett kafé. Men redan första veckan blir några av gästernas mobiler stulna från kaféet. Och de anställda tror att Zeke har tagit dem! Nu måste Zeke hitta tjuven och bevisa att han själv är oskyldig innan han får sparken. Tillsammans med bästa kompisen Mona börjar han gräva i mysteriet. Kommer Zeke hinna rentvå sitt namn i tid? Läs mer här.