Bokförlaget Hedvig, 2021-03-29

Foto: Maria Östlin

Barn har rätt till sin hälsa och rätt till kunskap

Uppföljaren till Maria Dufvas succébok Värsta bästa nätet kommer nu som lättläst. Värsta bästa nätet behandlar barn och ungas liv på nätet och i uppföljaren Värsta bästa hälsan ligger fokus på deras hälsa. Viktiga hälsoaspekter som sömn, skärmtid, kost och psykisk hälsa lyfts med syftet att inspirera och informera unga om hur de kan fokusera på sitt eget välmående.

Varför valde du att skriva en bok om hälsa riktad till barn?

Idag är det inte så att alla vuxna tar sitt ansvar för barns och ungas hälsa och därför är hälsan väldigt orättvis bland barn. Barn har rätt till sin hälsa och rätt till kunskap vad gäller sömn, stillasittande, kost och hur skärmar kan påverka oss.

Hur skiljer sig den lättlästa boken från originalet?

Jag tycker att den blev såå fin och bara tydligare än originalet! Omslaget är lite annorlunda och även figurerna inne i boken: annorlunda och superfina!

Varför ville du att den skulle finnas som lättläst?

För att ALLA ska kunna läsa och lära: allt för att få läsaren att fundera över sin egen hälsa och hur den kan påverkas till det bättre.

Hur kan dina läsare få nytta av innehållet i din bok i klassrummet?

Det är alltid bra att lyssna och lära av andra. Om boken läses i skolan blir det en större diskussion och den kan leda till ökad förståelse och insikt. Barn påverkas av sin omgivning och vad andra i klassen gör.

Har du något tips på hur lärare kan skapa en bra balans mellan skärmfri tid och skärmtid i klassrummet?

VARIATION 🙂 Rörelse och pauser från skärmen. Friskt ljus och frisk luft påverkar arbetsdagen och arbetsförmågan mer än du tror!

Foto: Maria Östlin

Om Maria Dufva:

Maria Dufva, från Borensberg, Östergötland, är kriminolog och författare. Hon har en lång erfarenhet av att arbeta med barn som utsatts för brott eller som begått brott. Hennes författardebut Mitt barn på nätet kom 2017 och riktar sig till Viktiga vuxna (Marias begrepp på de vuxna som barn kan vända sig till vid behov). Men i hennes nästa bok, Värsta bästa nätet, valde hon att rikta sig direkt till de unga med konkreta råd om deras trygghet på nätet. Boken blev en succé och följdes upp med Värsta bästa hälsan, nu aktuell som lättläst hos Bokförlaget Hedvig.