Bokförlaget Hedvig, 2022-01-11

Foto: Stefan Tell

Beppe Singer: "Att jag blev lärare var egentligen helt otippat"

Beppe Singer är programledare, föreläsare, lärare och författare och har de senaste åren har gett ut ett flertal hyllade barnböcker som lockar unga till experiment men också till läsning. Den 21 januari utkommer Beppe mår konstigt – andra boken i serien Beppe och farmor. Illustrationerna är gjorda av Lena Forsman.

Foto: Stefan Tell

Att undervisa blev ett kall

För Beppe Singer började allt i skolans värld med jobbet som lärare, ett yrkesval som inte var helt självklart.

– Att jag blev lärare var egentligen helt otippat. Speciellt med tanke på att ämnet jag undervisade i var matte. Matten var just det ämne som knäckte mig och mitt självförtroende när jag själv gick i skolan. Men av en slump fick jag möjligheten att testa på att undervisa. Det blev så småningom ett kall.

Främsta uppdraget som lärare

Beppe berättar att det främsta uppdraget han hade under tiden som lärare var att vara ett stöd till barnen som försöker hitta sina platser på jorden.

– För mig handlade det om att hjälpa elever som har det precis som jag hade det. Att förstå hur det känns att inte förstå. Att inte döma. Att ALDRIG glömma bort att barnen har sina huvuden och hjärtan fyllda av så mycket mer än det som står i mina veckoplaneringar.

– Vi måste också vara ödmjuka inför det faktum att eleverna oftare träffar mig än sina egna föräldrar. Att de kanske till och med HELLRE träffar mig än sina egna föräldrar. Och hur viktigt det är att vara en del av deras barndom. Att inte glömma bort att mitt främsta uppdrag är att vara en bra vuxen förebild.

Egna erfarenheter bakom böckerna

De senaste åren har Beppe gett ut ett flertal böcker som baseras på experiment som man kan göra hemma själv eller i klassrummet. Böckerna kom till av de egna erfarenheterna från skolans tid.

– Jag tyckte inte om att sitta vid min bänk och skriva av tavlan. Det fanns ett ständigt sprall som gjorde att jag behövde använda mig av mina händer. Det blev lättare för mig att lära mig då. Och roligare. På min tid fick jag inte den möjligheten. Då tappade jag intresset för skolan, fick dåliga betyg och dålig självkänsla. Därför jobbar jag hårt med att ta fram enkla och roliga verktyg för både lärare och föräldrar så att barn som är som jag aldrig behöver tappa lusten och sluta lära sig.

Beppe och farmor

I bokserien Beppe och farmor tar Beppe klivet in i fiktionens värld och har skapat en underhållande berättelse om 9-åriga Beppe och hans uppfinningsrika farmor. Målet är att ge ut böcker för barn som har lite svårare med läsningen.

– Många föräldrar till barn med läs- och skrivsvårigheter hört av sig till mig genom åren. De berättar att just deras barn vågar sig på att läsa mina böcker eftersom de så himla gärna vill testa själva. Då måste de läsa instruktionerna. De blir liksom ”lurade” in i läsningen för att få göra roliga praktiska saker.

– Det är med detta i åtanke som jag skapat den här nya bokserien. Barnen får träna på att läsa samtidigt som de vet att det blir kul när de läst klart. Att det finns en ”kittel av guld” vid slutet av regnbågen. Läs, testa, lär!

Om boken Beppe mår konstigt

Experimentera med Beppe och farmor!

Beppe mår inte särskilt bra. Han går till farmor med problemet, hon brukar alltid kunna lösa sånt här! Kan Beppe ha feber? Eller har han ätit något dåligt? Farmor lär Beppe om matens väg genom kroppen. Men nej, det verkar inte vara orsaken. Det kanske har att göra med den nya tjejen i klassen, som Beppe inte vågar hälsa på ...

Beppe och farmor är en serie om nioåriga Beppe och hans knasiga farmor. Tillsammans undersöker de olika ämnen, från naturvetenskap till samhällskunskap, och gör roliga experiment. Och det bästa av allt – när du har läst klart boken kan du testa själv hemma.