Bokförlaget Hedvig, 2022-11-16

Den lätta guiden till källkritik på nätet

Hugo Ewald Hurinsky är journalist och jobbar med frågor som rör desinformation, konspirationsteorier, sociala medier och internet. Nu debuterar han som författare med boken Lögndetektorn som på ett lättillgängligt sätt ger grunderna i källkritik.

Källkritik behöver inte vara svårt

Foto: Felicia Ewald Hurinsky

Boken vänder sig till unga läsare som genom att träna upp sin egen lögndetektor kan öva sig i källkritik. Enligt Hugo Ewald Hurinsky kommer man långt med nyfikenhet och ett detektivsinne.

– Jag tycker man alltid ska ställa sig frågan: Vem tjänar på att det här sprids. Är det för att personen som sprider det tillhör en viss organisation eller arbetar på ett visst företag, eller för att personen har ett politiskt budskap hen vill föra fram? Ställer man sig den frågan öppnar det ofta upp för fler funderingar och källkritiskt tänkande.

Tidigt intresse för falsk information

Hugo Ewald Hurinsky arbetar till vardags som journalist och började tidigt intressera sig för frågor om falsk information.

– När jag var barn hängde jag mycket på en sajt som hette Hogwarts.nu, ett community för Harry Potter-fans. En tjej jag hade kontakt med då delade en text om att det fanns en forskare som sålde katter som hade formats i glasburar för att få dem att forma sig efter burken, så kallade bonsaikatter. Det var nog första gången jag kom i kontakt med en vandringssägen, och sedan dess har jag alltid varit fascinerad av falska påståenden, vandringssägner och propaganda.

Det är lätt att tro att desinformation är något nytt, men enligt Hugo Ewald Hurinsky har falska påståenden och rykten alltid spridits. Anledningen varför det aktualiseras idag tror han handlar om sociala medier och internet.

– Jag tror att mycket handlar om att sociala medier i dag är en sådan stor del av våra liv. Tidigare behövde du kanske en tryckpress eller åtminstone väldigt mycket arbete för att sprida ett påstående till en stor mängd människor. Men i dag kan du tekniskt sett nå miljoner med hjälp av en video på Tiktok.