Bokförlaget Hedvig, 2021-03-11

Foto: Shutterstock

Faktaböcker väcker läslust hos barn som inte gärna läser

Efterfrågan på faktaböcker bland barn är stor. Genom att läsa en faktabok tränar barnen inte bara läsningen, de får också mängder med bra information och lär sig intressanta och häpnadsväckande saker för livet. För vissa avtar aldrig lusten att läsa just faktaböcker.

På Hedvig finns nu tre serier med faktaböcker för ovana och ovilliga läsare i åldrarna 9–12 år. Förläggare Erika Larsson berättar här om Hedvigs korta och lustfyllda faktabokserier:

I serien En dag som får läsaren inblick i olika yrken och livsstilar. Här berättar till exempel en dansare eller en politiker om sitt jobb och ger sina bästa tips och råd.

Vi har också en serie som heter Fatta svårtdär läsaren på ett tillgängligt, pedagogiskt vis får lära sig om knepiga ämnen som till exempel vår plats i rymden eller hur vaccin fungerar.

Den sista serien är Det visste du inte om, som är vår mest lekfulla serie. Den tar upp rolig, underhållande och ibland lite knäpp fakta om allt ifrån slukhål till monstertraktorer.

Varför faktaböcker?

Den som läser faktaböcker ökar förståelsen för sig själv och sin omvärld, fyller på ordförrådet och utvecklar språket. Faktaböcker om ämnen som fascinerar läsaren kan verkligen väcka läslust och göra det enklare att ta sig igenom texten.

På vilket sätt är det lättlästa?

De är framtagna av experter på lättläst. De jobbar med ordval och meningsbyggnad så att språket blir enkelt utan att för den skull bli torftigt och vagt. De jobbar också med form och bildinnehåll så att böckerna ska kännas inbjudande och lätta att läsa.

Det står inget författarnamn på framsidan, varför?

De här böckerna är redaktionellt producerade och därför anger vi Bokförlaget Hedvig som författare.

Är de faktagranskade?

Självklart. Det är viktigt att det blir rätt!