Bokförlaget Hedvig, 2021-10-05

Foto: Stefan Tell

Flatworld: Ny bokserie för spelälskade unga

Häxmästaren på Kvarneberg är första delen i en ny bokserie om mobilspelet Flatworld. Nils Håkanson är författaren bakom detta halsbrytande äventyr som utforskar gränsen mellan spel och verklighet.

I stadsdelen Kvarneberg har skolan just börjat efter sommarlovet. Alla pratar om ett nytt spel: Flatworld. Det är svårt att få tag på spelet, men Sven lyckas och älskar det från första stund.

Snart upptäcker dock Sven att något är fel med Flatworld. En mörk kraft gömmer sig under den glada ytan i spelet. Men han möter också en hemlig motståndsrörelse som kämpar mot den fruktansvärda Häxmästaren.

Nils Håkanson debuterar som barnboksförfattare med Häxmästaren på Kvarneberg. Vi passade på att ställa några frågor inför boksläppet:

Det ligger ett väldigt ambitiöst världsbygge bakom Flatworld. Hur fick du idén till att skriva om ett mobilspel?

I princip såg jag på mina egna ungar och tänkte: Herregud! De slösar bort sina liv genom att spela en massa korkade spel! Sen märkte jag att de hade kul. Och mindes att jag själv haft en massa kul med olika spel. Samtidigt var den där första ingivelsen inte helt galen.

Hur menar du?

Det finns ett slags konkurrenssituation mellan spel och verklighet. Det handlar om en massa saker på en och samma gång: om vad som är kul, om företag som vill tjäna pengar på vår uppmärksamhet, om hur våra hjärnor fungerar, om vad våra kompisar håller på med. Och så vidare. Allt det där ska tryckas in i den här bokserien. På ett kul sätt. Är tanken.

Det kommer gång på gång larmrapporter om barns läsning och konkurrensen om deras uppmärksamhet. Vad är det som gör att barnen kommer plocka upp din bok, i stället för att till exempel ett mobilspel?

En sån här bok behöver vara kul och spännande, annars kan man hålla en föreläsning nånstans istället. Eller göra ett spel ... Jag tror att vi har hittat en kanonbra handling och kul karaktärer. Johan Leions illustrationer är perfekta. Då blir det kul och spännande. Och så slipper man hålla en föreläsning.

Du har tidigare skrivit ett flertal böcker för vuxna utgivna på Albert Bonniers förlag. Det här är din första barnbok. Är det stor skillnad på att skriva för barn?

Både ja och nej. Ja, eftersom allt måste vara mer koncentrerat och kompakt i en barnbok, samtidigt som det inte får bli kryptiskt eller otydligt. Vuxenböcker drar väl ibland åt motsatt håll. Barnböcker kan ibland vara klara, lätta och roliga på sätt som vuxenböcker inte alltid kan eller vill vara. Nej, eftersom språket och tankarna måste slipas till ordentligt också när man skriver för barn.

Häxmästaren på Kvarneberg utkommer den 8 oktober. Bokens illustrationer är gjorda av Johan Leion.

Foto: Stefan Tell