Bokförlaget Hedvig, 2021-03-26

Fokus lättläst – digital träff och fortbildningsdag

Fokus lättläst är en digital träff för dig som är nyfiken på lättläst. Vad är lättläst? Hur skriver man lättläst? Hur används böckerna för att skapa framtidens läsare? En fortbildningsdag för dig som arbetar som bibliotekarie, lärare, skribent, läsfrämjare eller som bara är allmänt nyfiken på lättläst litteratur.

Fokus lättläst sändes den 8 april men du kan lyssna till samtalen i efterhand här.

Program

Vad är lättläst?

Vi reder ut begreppet lättläst och får en snabb inblick i vem som läser lättläst, vad en lättläst text är och hur den sett ut historiskt. Vi får också veta skillnaden mellan lättläst för nybörjarläsare och lättläst för mellanåldern, tonåringar och vuxna.

Om att väcka läslusten, tidigt!

Helena Bross är utbildad lågstadielärare och började skriva böcker för över 30 år sedan. Hennes böcker är mycket älskade bland barn runt om i Sverige. För Helena är det viktigt att läslusten väcks tidigt. Men hur väcker man läslusten och hur bibehåller man den?

Så skriver du lättläst!

Få författarens, bearbetarens och förläggarens perspektiv på lättläst text och en förståelse för den lättlästa textens särdrag. Och så lite tips att tänka på för att själv komma igång med att skriva lättläst. Medverkar gör Johanna Lindbäck, Niklas Darke och förläggare Erika Larsson.

Motivera i klassrummet

Vill du få konkreta tips på hur du kan lägga upp arbetet med de mest omotiverade läsarna? Maria Björsell är speciallärare och ger här inspiration till hur du som lärare kan stimulera till språkutveckling. Vilka är framgångsfaktorerna? Du får också tips på hur man kan lägga upp boksamtal som leder till garanterad läslust.