Bokförlaget Hedvig, 2021-05-11

Första delen i en rolig och tempofylld deckarserie

Bevisa det, Zeke! är första delen i en rolig och tempofylld deckarserie med en strulig hjälte som aldrig får slut på idéer.

Zeke har just hoppat av gymnasiet och fått jobb på ett kafé. Men redan första veckan blir några av gästernas mobiler stulna från kaféet. Och de andra anställda tror att Zeke har tagit dem! Nu måste Zeke hitta tjuven och bevisa att han själv är oskyldig innan han får sparken. Tillsammans med bästa kompisen Mona börjar han gräva i vad som hänt. Kommer de hinna lösa mysteriet i tid?

Med fokus på ungdomsboken

Vi ställde några frågor till författarna. Här berättar Sofia Nordin och Kajsa Gordan om Bevisa det, Zeke! och deras relation till ungdomslitteratur.

Vad var er inspiration till boken?

Mest av allt ville vi skriva tillsammans, eftersom det är så himla kul. Vi har skrivit en hel hög böcker för yngre läsare tidigare, så det kändes kul att testa att skriva för tonåringar tillsammans.

Vad önskar ni att läsaren tar med sig?
Vi vill mest ge läsaren ett äventyr att leva i en stund. Men såklart brottas Zeke med moraliska dilemman, funderar över kärlek och måste fatta beslut om sitt liv, precis som alla människor. Kanske läsaren hittar en liten bit av sig själv i Zeke.

Vad tror ni får tonåringar att läsa?
Man måste känna igen sig i något hos en karaktär för att texten ska gripa tag. När det händer vill man veta hur det går, det blir spännande. Om man gillar Zeke kanske man vill läsa en bok till om honom. Man har lärt känna karaktären och miljön och längtar tillbaka.

Vad läste ni själva i tonåren?
Sofia: Allt möjligt, högt och lågt. Gärna böcker om kärlek och relationer, eftersom jag själv höll på att utforska såna känslor i den åldern. En komikers uppväxt och Simon och ekarna minns jag som starka läsupplevelser från den tiden.
Kajsa: Samma här. Högt och lågt. Veckotidningar och ungdomsböcker om oönskade graviditeter. Harry Kullmans De rödas uppror och Kitty och det öde huset

Foto: Martin Hemmingsson

Om författarna

Sofia Nordin är författare till omkring 20 böcker för barn och vuxna, bland annat debutboken Äventyrsveckan som har översatts till flera språk. Hon har blivit nominerad till både Augustpriset och Nordiska rådets pris för barn- och ungdomslitteratur. Sofia bor i ett stort hus i Farsta strand söder om Stockholm tillsammans med fru, barn, två katter och sex stycken kompisar.

Kajsa Gordan har skrivit ett tjugotal böcker för barn och unga. Hon är utbildad lärare och varvar skrivandet med författarbesök på skolor och skrivarworkshops för barn och vuxna. Kajsa bor i Bagarmossen utanför Stockholm.