Bokförlaget Hedvig, 2021-06-11

Godnatt mister Tom – en modern klassiker nu som lättläst

Godnatt mister Tom är en modern klassiker som har väckt läslusten hos tusentals unga läsare. Nu utkommer den bearbetad till lättläst. Michelle Magorians bok utkom för första gången på engelska år 1981. Två år senare översattes den till svenska. Idag finns flertalet utgåvor på svenska. Godnatt mister Tom har även filmatiserats med John Thaw som mister Tom och dramatiserats för teatern.

Foto: Michel Focard de Fontefiguieres

Första starka läsupplevelsen

Michelle Magorians gripande berättelse om den brittiske pojken William och hans upplevelser under andra världskriget har för många varit den första starka läsupplevelsen i ung ålder. Den innehåller alla delar som behövs för att lämna ett bestående avtryck hos läsaren: Den historiska miljön som vi läser om i skolan, den unika vänskapen som kan uppstå mellan en äldre och en yngre generation och de omskakande vändningarna i berättelsen.

Elev hos mimaren Marcel Marceau

Michelle Magorian, född 1947 i Portsmouth, är en brittisk författare och skådespelerska. Hon växte upp i Singapore, men återvände till England där hon utbildade sig till skådespelare. Hon studerade även studerat balett och sång och har varit elev till mimaren Marcel Marceau.

Michelle Magorian gick en skrivarkurs vid 19 års ålder och hennes lärare uppmuntrade henne att skicka in sin debutroman Godnatt mister Tom till ett förlag. Hon tilldelades The Guardian Fiction Award för Godnatt mister Tom 1982. År 1984 belönades hon med American Library Association Best Book for young adults för Hemlängtan.

Till den lättlästa utgåvan finns en kostnadsfri lärar- och elevhandledning att ladda ner.

Godnatt mister Tom

Andra världskriget rasar i Europa. William har en svår uppväxt i London och flyttar, som många andra barn, ut på landet. Där får han bo hos gubben Tom och hans hund Sammy. I början är William rädd för allt nytt. Men han möter snälla människor, får vänner i skolan och börjar tro på sig själv. När han tvingas bort från sitt nya hem börjar en kamp. Hur ska han få komma tillbaka till mister Tom?

Michelle Magorians älskade klassiker är bearbetad till lättläst av Johan Werkmäster.