Bokförlaget Hedvig, 2022-06-03

Godnatt Mister Tom nomineras till lättlästpris

Michelle Magorians klassiker Godnatt mister Tom, bearbetad av Johan Werkmäster, är en av de nominerade till Studieförbundet vuxenskolans litteraturpris för lättläst litteratur. Prismottagaren avslöjas under bokmässan i september

Priset för lättläst litteratur delades ut för första gången 2020. Juryn består av förtroendevalda, specialister inom språk och läsare, som själva tillhör målgruppen med intellektuell funktionsnedsättning.

Prismottagaren avslöjas under bokmässan i september. Läs mer om alla finalister här.

Kjell Stjernholm, verksamhetsutvecklare på Studieförbundet Vuxenskolan:

 – Känslan av att kunna vara med i samtalet som inleds med ”vad läser du just nu?” ska inte underskattas. Litteratur och kultur är en del av demokratin och ett sätt att delta i samhället och då är det oerhört viktigt att den bärs upp av litterära kvaliteter. Vi hoppas att vi med det här priset lyckas lyfta den lättlästa litteraturen och få igång samtalet om bra litteratur.

Om boken

Andra världskriget rasar i Europa. William har en svår uppväxt i London och flyttar, som många andra barn, ut på landet. Där får han bo hos gubben Tom och hans hund Sammy. I början är William rädd för allt nytt. Men han möter snälla människor, får vänner i skolan och börjar tro på sig själv. När han tvingas bort från sitt nya hem börjar en kamp. Hur ska han få komma tillbaka till mister Tom?

Michelle Magorians älskade klassiker är bearbetad till lättläst av Johan Werkmäster.

Godnatt mister Tom är en modern klassiker som har väckt läslusten hos tusentals unga läsare. Michelle Magorians bok utkom för första gången på engelska år 1981. Två år senare översattes den till svenska. Idag finns flertalet utgåvor på svenska. Godnatt mister Tom har även filmatiserats med John Thaw som mister Tom och dramatiserats för teatern.

Om författaren

Michelle Magorian, född 1947 i Portsmouth, är en brittisk författare och skådespelerska. Hon växte upp i Singapore, men återvände till England där hon utbildade sig till skådespelare.

Michelle Magorian gick en skrivarkurs vid 19 års ålder och hennes lärare uppmuntrade henne att skicka in sin debutroman Godnatt mister Tom till ett förlag. Hon tilldelades The Guardian Fiction Award för Godnatt mister Tom 1982. År 1984 belönades hon med American Library Association Best Book for young adults för Hemlängtan.