Bokförlaget Hedvig, 2022-05-18

Handboken för dig som vill bli bättre på att småprata

”Tycker du att det är tråkigt eller obehagligt att prata med människor du inte känner? Kanske kämpar du för att hitta rätt ord och är rädd för att göra bort dig. Eller så förstår du inte poängen med småprat och undviker det helst.”

Författaren Mats Ahlsén är aktuell med boken Jag har inget att säga! Bli bättre på småprat. Med boken hoppas han kunna hjälpa andra som kämpar med sociala situationer och för att samtal och möten med andra människor ska bli både roligare och mer avslappnade.

Vi ställde några frågor till Mats Ahlsén om boken och varför det kan vara så knepigt med småprat.

Hur kom det sig att du ville skriva en bok om småprat?

Det finns flera böcker om konversation och småprat för folk som ofta träffar okända människor, alltså de som är folkvana. Jag ville skriva för dem som är rädda för att synas och höras, de osäkra som lider av att alltid stå tysta i ett hörn …

I boken får vi som läsare enkla och handfasta tips på allt ifrån hur man bäst påbörjar och avslutar ett samtal, hur man ställer frågor för att hålla ett samtal levande till hur man undviker att döma dem du pratar med. Boken har dessutom ett väldigt personlig ton, har du själv haft svårt att småprata och vad har hjälpt i så fall?

Jag är blyg och egentligen inte särskilt pratsam. Jag brukade säga att jag helst lyssnar och betraktar. Det är inte sant. Jag fegade och vågade inte prata. Att förstå det är ett bra första steg. Händer det något hemskt om jag säger något? Aldrig.

Måste man vara bra på att småprata?

Det finns absolut ingen plikt att småprata. Man kan kommunicera genom att bara lyssna och visa intresse. Men i grunden är prat det bästa sättet att få kontakt med andra.

Vem hoppas du ska läsa boken?

Jag och många andra har svårt när vi träffar många människor samtidigt. Det känns obehagligt. Vi står tysta i ett hörn och har svårt att ta oss därifrån. Jag hoppas kunna ge tips till några av de där tysta och blyga i hörnen.

Kan du ge tre knep som gör småpratandet lite enklare?

Sträck på dig, möt de andras blickar, visa att du lyssnar. Att säga något kräver en smula mod men i belöning får du mer mod till mer prat.

Foto: Susanne Kronholm

Om Jag har inget att säga

Tycker du det kan vara obehagligt eller svårt att prata med människor du inte känner? Då är den här boken för dig.

Här finns enkla tips om hur du bäst påbörjar och avslutar ett samtal, hur du ställer frågor för att hålla igång samtalet och hur du kan säga ifrån när det behövs. Med hjälp av övningar och några råd blir du förhoppningsvis säkrare på småprat.

Journalisten och författaren Mats Ahlsén tyckte länge illa om småprat men är i dag en ganska van småpratare. Han har insett att det finns mycket att vinna på att småprata. Det mesta och det viktigaste som händer i livet börjar trots allt som småprat.

Om Mats Ahlsén

Journalist och författare bosatt i Stockholm. Mats Ahlsén arbetat som chefredaktör för den lättlästa nyhetstidningen 8 Sidor. Han skriver lättlästa böcker för vuxna och debuterade med boken Ingen ska få veta (LL-förlaget) 2014. I sina böcker granskar han ofta människoöden i det förflutna men även i vår samtid. 2018 kom biografin om skådespelaren Mats Melin, Mats Melin – från Hudik med kärlek (LL-förlaget).