Bokförlaget Hedvig, 2021-08-12

Hårt slag – vänskap och konflikter i dojon

I Hårt slag av Ingrid Jönsson möter vi Ville som älskar karate. Han tränar på Karateklubben Obi tillsammans med kompisarna Tage, Aisha och Jamal. En dag upptäcker deras tränare att klubbens burk med pengar är borta. Vem har tagit den? Samtidigt uppstår bråk mellan vännerna och vänskapsbanden blir inte lika tydliga som de varit.

Med livfulla illustrationer av Lisa Medin ingår Hårt slag i serien Karateklubben Obi. En serie om vänskap och om de konflikter som kan uppstå när man utvecklas åt olika håll. Och om Karate förstås!

Hårt slag är en lästräningsbok för barn. Hedvigs lästräningsböcker är pedagogiskt inriktade och används till att öva upp läsförmågan. De är indelade i 5 nivåer. Denna bok ligger på nivå 4.

Ingrid Jönsson är förutom författare också skrivpedagog och lärare. Hon skriver böcker för barn och unga mellan åldrarna 6-15, varav många av dem är lättlästa. Hennes böcker behandlar ofta ämnen som vänskap, identitet och att våga gå sin egen väg. Vi ställer några frågor till Ingrid om hennes nya bok:

Kunde du något om karate sedan tidigare?

Jag kunde nästan ingenting om karate. Min son tränade en kort period för jättelänge sedan, det var väl ungefär min erfarenhet … Men jag har alltid gillat det som karate, och för den delen också andra kampsporter, står för: respekt, självdisciplin, ödmjukhet.

Det var mycket svårare att sätta sig in i karatens alla delar än jag trodde. Jag har haft stor hjälp av min gode vän Håkan som har svart bälte, men också av flera andra som håller på med sporten, både barn och vuxna. De har verkligen varit hjälpsamma när jag ringt och frågat alla möjliga konstiga saker.

Ville är bokens huvudkaraktär. Hur skulle du beskriv honom?

Ville är en ganska tystlåten kille med många funderingar. Han har nyligen börjat träna karate och han gillar det jättemycket.

Just nu står Ville inför flera förändringar i sitt liv. Hans mamma och pappa har just skilt sig och mamma har en ny kille. Ville har också börjat störa sig på sin kompis Tage som han varit kompis med jättelänge. Han ser upp till ett år äldre Jamal men vänskapen med honom är inte självklar.

Vad tycker du är det bästa med boken?

Den skildrar karate på ett tydligt och ändå spännande sätt. Det är häftigt med Lisa Medins fantastiska och fartfyllda bilder. Själva historien skildrar både dramatik och relationer på ett välbalanserat sätt tycker jag.

Hårt slag är en lästräningsbok. Hur märks det?

Det märks på att historien är tydligt berättad och att ordval, meningslängd, layout med mera är anpassat för att en läsare som är inne i sin hårdträningsfas ska få uppleva lätthet och flyt när de läser. En lästräningsbok bjuder på lika mycket spänning, humor och dramatik som vilken annan bok som helst. För det är alla läsare, oavsett vilken lästräningsfas de befinner sig i, värda!