Bokförlaget Hedvig, 2021-09-10

Foto: Stefan Tell, Martin Henningsson

Hedvig på Bokmässan 2021

Bokmässan är årets viktigaste litteraturhändelse, en mittpunkt för svensk bokutgivning och en naturlig mötesplats för skola och bibliotek. Hedvig kommer att arrangera tre programpunkter på årets mässa. Med innehåll om natur, friluftsliv och spel.

Årets mässa är en så kallad hybridmässa där ett visst antal besökare kommer att få vistas på plats fysiskt, samtidigt som alla samtal sänd live via Bokmässan Play.

Fredag 24 september

Kl. 11.30-12-00, Nu drar vi till skogs – men är friluftsliv för alla?

Intresset för naturupplevelser och friluftsliv ökar och allt fler beger sig ut i naturen. Men för många kan det kännas som ett stort steg. Vad gör man där? Vad behöver man tänka på? Bengt Fredrikson, friluftsräv och författare bakom böckerna Lätta friluftsboken och Lätta friluftsboken junior, och Beppe Singer, aktuell med Beppe tipsar: smarta saker ute och inne och Farmor och godisproblemet, samtalar om hur vi lär våra barn om ett aktivt friluftsliv och samtidigt uppmuntrar föräldrar som saknar erfarenhet och kunskap om naturen att bege sig ut till skogs. Programledare: Rickard Sjöberg, journalist och programledare.

 Kl. 13.00-13.20, Så inspirerar du nybörjare i friluftsliv

Under pandemin har intresset för naturupplevelser och den svenska naturen ökat explosionsartat. Bengt Fredrikson är friluftsräven som vill få fler att bege sig ut till skogs och visa att det inte är så svårt. Här i samtal med Beppe Singer om vad naturen har att erbjuda för barn – vare sig man vill spana på fåglar, göra en egen kompass, plocka svamp eller bara sitta på en stubbe och ta det lugnt ett tag. I ett samtal med Andreas Palmear.

 Kl. 16.00-16.20, Böcker som lånar av spelvärlden – eller vice versa?

Spelvärlden har utvecklat ett berättande vars driv suger in och engagerar spelaren i timmar. Vad händer när spelfiktionens berättande möter böckernas värld? Hur hämtar de inspiration från varandra och hur skiljer de sig åt? Ola Lindholm och John Lindqvist har i de actionladdade böckerna om Kung Pow inspirerats mycket av spel. I världsbygget av serien Flatworld. Häxmästaren på Kvarneberg har Nils Håkanson hämtat inspiration från populära spel som Pokémon Go och Minecraft. Hör dem i ett samtal med Andreas Palmaer om hur spel påverkar deras berättande.