Bokförlaget Hedvig, 2021-08-12

Humor och kaos i Anna Hanssons nya bok Världens sämsta barnvakt

Anna Hansson, författaren av den romantiska serien Samira och kärleken, har skrivit en ny bok för barn. Världens sämsta barnvakt handlar om Sanna som tycker att det bästa som finns är en kväll framför tv:n med en skål chips. Men denna kväll blir inte som väntat då hennes föräldrar ska i väg på fest och hon blir lämnad ensam med lilla Lovisa.

Får Lovisa ett blåmärke i pannan? Äsch, det är bara att sminka över. Även om det visar sig vara brun-utan-sol … Vill Lovisa ha grönt läppstift? Det ordnar Sanna med karamellfärg. Och när Lovisa vill tillbaka till sina föräldrar så fixar Sanna det. De beger sig till de vuxnas fest –  efter att Sanna har fixat en bra förklädnad till lilla Lovisa, förstås.

Med energiska och färgstarka illustrationer av Maria Källström kommer denna knasiga berättelse till liv. Världens sämsta barnvakt är första delen i en humoristisk serie om klämkäcka Sanna som gör helt fel ibland. Inte kan man väl var bäst på allt!

Vi passade på att ställa några frågor till Anna inför boksläppet.

Varför ville du skriva just den här boken?

Jag ville skriva en rolig bok. En bok som man kan skratta åt, och kanske förfasas lite över, medan man läser.

Jag kom faktiskt på titeln till det som kommer att bli bok nummer två i serien om Sanna först. Jag kommer inte ihåg hur jag kom på den, men en dag fanns den bara i mitt huvud. Världens sämsta sommarjobbare. Sen gick jag och funderade länge på hur man egentligen skulle kunna vara dålig på att sommarjobba, och kom på en hel del knasiga saker man skulle kunna göra, och där någonstans dök också huvudpersonen Sanna upp. Först därefter skrev jag det som sedan slutade som bok nummer ett, Världens sämsta barnvakt.

Vem är Sanna som huvudkaraktär?

Sanna är en person som gör först och tänker sen. Oftast blir det kanske inte så bra, men det brukar lösa sig i slutändan ändå.

Sanna är förmodligen världens sämsta barnvakt. Har du någonting som du är riktigt dålig på?

Jag är fruktansvärt dålig på att städa och har världens sämsta lokalsinne.

Vad tycker du är det bästa med boken?

Bilderna är fantastiska! De passar så bra till texten och är faktiskt ganska galna. Sen tycker jag också att det är bra att den är lättläst så att ingen behöver välja bort den för att den är för svår eller för lång.

Om Anna Hansson

Anna Hansson är uppvuxen och bosatt i Ånge. Hon är utbildad lärare för grundskolan och gymnasiet, men lämnade yrket för att bli författare. Anna debuterade 2012 och har sedan dess skrivit nästan 150 barn- och ungdomsböcker samt lättlästa böcker för vuxna. Hon nominerades för Norrlands litteraturpris 2014 och tilldelades Lärkanpriset 2019 för hennes lättlästa barnböcker.