Bokförlaget Hedvig, 2020-12-01

Foto: Gabriel Liljevall (Mattias Edvardsson)

Hyllad spänningsroman blir lättläst

Med böcker som En helt vanlig familj och Goda grannar har Mattias Edvardsson blivit både internationellt erkänd och älskas av såväl kritiker som läsare. Nu kommer Goda grannar i lättläst, bearbetad version. Med boken får fler möjlighet att ta del av spänningsromanen som raserade bilden av den svenska småstadsidyllen och den goda grannen.

Vi passade på att ställa några frågor till Mattias Edvardsson om den lättlästa bearbetningen, om att nå ut till nya läsare och vem han skulle vilja ge den lättlästa versionen till.

Goda grannar handlar om ett ungt par som flyttar från storstaden till en lugnt, skånsk villakvarter. Först verkar allt perfekt, men sakta smyger sig både grannarna och obehaget allt närmre.

Vad är det som gör att den lilla staden blir en så perfekt spelplats för en psykologisk spänningsroman?

Det är något bedrägligt över ett lugnt, idylliskt villakvarter där till och med gatorna är uppkallade efter Astrid Lindgren-böcker. Micke och Bianca flyttar dit för att slippa undan storstadens alla faror, men det visar sig snart att tryggheten är en chimär.

Hur är dina grannar?

De är lite för snälla och det är alldeles för lite dramatik på vår gata för att jag skulle kunna basera en bok på dem.

Med den lättlästa boken når du fler och kanske nya läsare, hur känns det?

Som författare vill man naturligtvis nå ut till så många läsare som möjligt, så det är fantastiskt att ännu fler läsare nu får möjlighet att ta del min roman. Efter att ha jobbat i skolan i många år vet jag vilken stor betydelse lättläst litteratur har.

Har du någon som du skulle vilja ge den lättlästa versionen till?

Min vän Sasha som håller på att lära sig svenska. Det finns väl inget roligare sätt att lära sig ett nytt språk än genom litteraturen?

Foto: Gabriel Liljevall

Om Goda grannar

Micke och Bianca lämnar storstan och flyttar med sina barn till ett lugnt villaområde i Skåne. Först verkar allt precis så perfekt som de har drömt om. Men när de lär känna sina grannar närmare kommer en obehaglig känsla smygande.  En dag blir Bianca påkörd av en granne och skadas allvarligt. Men var det verkligen en olycka? Polisen tvivlar och kanske Micke också.  Vad har egentligen hänt mellan grannarna innan bilolyckan? Och varför är det just Bianca som blir påkörd?

Goda grannar är en psykologisk spänningsroman om det farliga med att komma sina grannar för nära.

Bearbetad till lättläst av Pamela Jaskoviak.

Goda grannar lämpar sig väl i undervisningen, ladda ner gratis handledning.

Om Mattias Edvardsson

Mattias Edvardsson är författare och gymnasielärare i svenska och psykologi. 2016 debuterade han på Forum med boken En nästan sann historia och 2018 fick han ett stort internationellt genombrott med spänningsromanen En helt vanlig familj. Den är översatt till trettiotre språk och har älskats av både kritiker och läsare. Mattias bor med sin familj i Löddeköpinge utanför Lund.