Bokförlaget Hedvig, 2022-03-16

Foto: Camilla Lindqvist

I den lilla hålan Disaberg tar man högtider på blodigt allvar

Madeleine Bäck är välkänd författare bland skräckfantaster i alla åldrar. Nu är hon aktuell med Disablotet på valborg som är den första delen i De seende, en serie lättlästa skräckberättelser för mellanåldern.

Foto: Camilla Lindqvist

I Disablotet på valborg får vi möta Tvillingarna Lucia och Albin som flyttar med sin familj till Disaberg. När familjen bjuds in till årets valborgsfirande upptäcker de att det är något konstigt med det lilla samhället och att folket i Disaberg tar högtider på blodigt allvar.

Vi ställde några frågor till henne om serien, varför hon tror att barn är så intresserade av att läsa skräck och om vad hon tycker är det läskigaste hon vet!

Vad inspirerade dig att skriva serien?

Inspirationen till hela serien är min fascination för svenska, ålderdomliga högtidstraditioner. Det finns så mycket intressant, udda och otäckt att leta i där. Så tänkte jag att det vore kul att skriva om en trakt där de faktiskt firar högtider, på blodigt allvar. Som filmen Midsommar, fast för barn.

Vem hoppas du ska läsa serien?

Mellanstadiebarn som söker en lättläst, rolig och gastkramande serie att följa. Jag hoppas att de läser för sina föräldrar och skrämmer dem med!

Disaberg är en håla mitt ute i de mörka skogarna i norr. Du har ofta ett landsbygdsperspektiv i dina böcker. Hur kommer det sig?

Enkelt. Det är utanför betongen som magin finns. Många barn och unga verkar inte få nog av hemska, otäcka och mysrysliga berättelser.

Vad är det är med skräck som så många lockas av, tror du?

Skräck är till sin natur läskigt och därmed aningen förbjudet. Klarar man av nervpirret känner man sig nästan som en hjälte efteråt. Den känslan är oslagbar!

Vad är det läskigaste du vet?

Just nu: Vladimir Putin.

Vagina Dentata – Sveriges otäckaste kvinnor – ett nätverk för kvinnliga skräckkonstnärer, berätta mer?

Jag och min författarkompis Jenny Lundin startade det 2017 eftersom vi tröttnade på gubbigheten i skräcknischen. Vi ville samla andra kvinnor som skapar skräck och hjälpa varandra bli bättre, utan att bli mansplainade av någon som förläst sig på Lovecraft i pojkrummet. Idag är vi dryga hundratalet medlemmar och man hittar oss på vår instagram: vagina_dentata-skracksystrar.

Disablotet på valborg släpps den 16 mars och bokens illustrationer står Robert Vallmark för.