Bokförlaget Hedvig, 2021-05-27

Järtecken – en mångbottnad roman om brott och arvsynd

Järtecken är den första delen i Christoffer Carlssons ”Hallandssvit”. Romanen utspelas i halländska Marbäck i trakterna där Christoffer Carlsson växte upp. Med Järtecken väver han skickligt en stor berättelse om vardagen i en liten bygd, och om avtrycken som ett mord lämnar i människorna som lever där. Historien skildras främst ur Isaks men också Vidars perspektiv och visar hur skilda uppfattningar man kan ha av människor i sin närhet.

Christoffer Carlssons hyllade roman har bearbetats till lättläst av Andreas Palmaer. Han har lång erfarenhet av att bearbeta böcker till lättläst. Andreas Palmaer är också författare och har även skrivit dramatik för Malmö Stadsteatern och Unga Radioteatern. På Bokförlaget Hedvig har han gett ut Mot toppen: Armand Duplantis. I höst är han aktuell med Lätta friluftsboken junior.

Vi ställde några frågor till Andreas Palmaer om arbetet bakom bearbetningen Järtecken:

Andreas Palmer, foto Stefan Tell

Hur var processen att bearbeta Järtecken?

Jag utgick från vad jag kände var kärnan i boken, pojken Isak som tror att det vilar en slags förbannelse över släkten, att han har ett järtecken, en inneboende ondska som inte går att få bort. Jag höll mig nära den delen av historien, men strök desto mer sidospår. Kortar man lika mycket överallt i en originalbok blir det sällan bra.

Vad måste man tänka på när man bearbetar en deckare?

Att lättläst inte är lika med snällt. En lättläst deckare ska inte censureras på något vis, det är viktigt att stämningen och spänningen från originalet finns kvar.

Du skriver även dramatik, är den erfarenheten till hjälp när du skriver lättläst?

Ja, jag har gjort dramatiseringar av böcker för teater, och det är precis samma sätt att tänka, kärnan i berättelsen måste finnas kvar, men man får välja vinkel och inte låta ”allt” vara kvar.

Vad tycker du om Järtecken?

Jag hade läst den redan innan jag fick frågan att återberätta den, och tyckte väldigt mycket om den. Pojken Isak och hans förhållande till sin älskade, morddömde morbror är väldigt känsligt skildrat. Men att jag gillar en bok extra mycket gör den inte nödvändigtvis lättare att bearbeta, då blir jag rädd att förstöra den och inte göra originalet rättvisa i stället.

Om Järtecken

En novembernatt 1994 mördas en kvinna i en by i Halland. En man grips och döms. Men där slutar inte berättelsen. Mordet fortsätter att påverka byns invånare. Pojken Isak är syskonbarn till den dömda mannen. Han fruktar att även han i framtiden ska göra något hemskt. Att det finns en förbannelse, ett järtecken, inom honom. Och polisen Vidar undrar vad som egentligen hände den där natten i november. Är verkligen rätt person dömd?

Sagt om Järtecken

"Faktum är att han skriver bättre än nästan alla andra. Inte bara inom genren – för där är det ofta bedrövligt – utan bland yngre författare överhuvudtaget." Leif GW Persson

"En av de skickligaste verksamma deckarförfattarna i Sverige."  Lotta Olsson, Dagens Nyheter

"Med den här boken tar Christoffer Carlsson ytterligare ett stort steg i sitt författarskap. Han är så bra, så skicklig, så känslig." Anders Kapprak, Svenska Deckarfestivalen

Om Christoffer Carlsson

Christoffer Carlsson, född 1986 i Halmstad, är forskare i kriminologi vid Stockholms universitet och författare. Idag är han bosatt i Stockholm med sambo och barn. Han debuterade 2010 med Fallet Vincent Franke, och det stora genombrottet kom med romankvartetten om polismannen Leo Junker. För Den osynlige mannen från Salem belönades han med Svenska Deckarakademins pris för årets bästa svenska kriminalroman 2013. Järtecken nominerades 2019 till "Årets bästa svenska kriminalroman”. Brinn mig en sol, den fristående uppföljaren till Järtecken, har nyligen utkommit på Albert Bonniers Förlag.

Christoffer Carlsson: ”Platsen vi kommer ifrån blir för alltid ett slags mysterium”

Christoffer Carlsson, foto Emelie Asplund

Läs en intervju med Christoffer här