Bokförlaget Hedvig, 2021-02-23

Johan Werkmäster: ”Viktigt att ta fram de litterära kvalitéerna”

Johan Werkmäster är en av Sveriges mest anlitade återberättare av lättlästa texter. Att återberätta eller bearbeta innebär att man skriver om ett originalverk till lättläst version. Nu är han aktuell med en bearbetning av George Orwells 1984.

Johan Werkmästers skrivande karriär började som skönlitterär författare på 80-talet. Den första lättlästa boken släpptes först några år senare.

Johan Werkmäster:

– Min första lättlästa bok, En naken karl, gavs ut 1988. Skolöverstyrelsen hade utlyst en tävling. Man skulle skriva en lättläst bok på temat ”kärlek i vår tid” och jag fick ett av projektbidragen. Ett par år därpå bildades LL-förlaget och jag skrev flera böcker för dem, bland annat en lättläst biografi om Selma Lagerlöf. Samtidigt fick jag i uppdrag att bearbeta andra författares verk, först en bok med julberättelser av Selma Lagerlöf som gavs ut 1994. Sedan dess har han bearbetat runt 50 böcker till lättläst, alltifrån Dostojevskijs Brott och straff till Viveca Lärns Saltön. Och nu senast 1984.

Om 1984:

George Orwells klassiker handlar om Winston Smith som lever ett fattigt och enkelt liv i Oceanien som ständigt övervakas av ledaren Storebror. Winston arbetar på Sanningsministeriet med att ändra texter och bilder så att det verkar som att Storebror alltid har rätt. När Winston möter Julia och blir förälskad börjar han ifrågasätta sitt arbete, staten och partiet mer och mer.

På många sätt kan man dra paralleller från 1984 till vår samtid. Varför tror du att boken är så aktuell idag?

Framför allt för att det är en bra och engagerande berättelse som väcker många tankar. Tyvärr är ju också skildringar av förtryckt och diktaturer alltid aktuella. Just tortyrscenerna är väldigt centrala, de är romanens själva smärtpunkt. Tortyr har förekommit i alla tider och i de flesta kulturer. Här ställs frågor som vad kan en människa stå ut med och när är vi beredda att förråda den person som vi älskar allra mest? När kan jag förlåta den människa som svek och förrådde mig? Romanen väcker många frågor om kärlek, smärta, trofasthet och svek.

När man gör en bearbetning av en bok måste något tas bort, vad valde du bort från originalversionen?

En del beskrivningar av hur det totalitära samhället är uppbyggt och fungerar. Ibland blir det alltför omständligt och detaljerat. Det kan vara svårt att förstå och bli engagerad av för en ovan läsare.

Vad var det du istället valde att fokusera på?

Framförallt kärlekshistorien mellan Winston och Julia, deras desperata försök att mot alla odds hålla kärleken vid liv i en ond tid.

Fanns det någon utmaning med att göra berättelsen till lättläst?

Att ta fram de litterära kvaliteterna. George Orwell var en fantastiskt författare som har skrivit en rad läsvärda böcker. Det är viktigt att han inte reduceras till den person som myntade begreppet ”Storebror ser dig”.

Kort om Johan Werkmäster

Johan Werkmäster debuterade som författare 1983 med novellsamlingen Den kvarglömda överrocken. Han har gett ut böcker i en rad olika genrer bland annat skönlitteratur, reseskildringar och lättlästa böcker.