Bokförlaget Hedvig, 2021-10-20

Foto: David Fisher

Jul i krinolin utkommer i lättläst version

Jul i krinolin har blivit både hyllad, älskad och jämförts med serier som Downton Abbey, Jane Eyre och Skönheten och odjuret. Det är en oemotståndlig kärlekshistoria i 1800-talsmiljö och nyligen utkom även Amanda Hellbergs uppföljare Jul i rubinrött.

Nu blir Jul i krinolin tillgänglig för en bredare läsekrets i samband med att boken bearbetas till lättläst version. Amanda Hellberg är författaren till ett flertal romaner, noveller och barn- och ungdomsböcker. Vi ställde några frågor till henne om vad hon tycker om den lättlästa bearbetningen och vem hon skulle vilja ge boken till.

Hur känns det att din bok nu kommer i lättläst version?

Det känns fantastiskt! Jag älskar romantiska glittrande berättelser i 1800-talsmiljö med ett stråk av spänning, och jag hoppas att det märks när man läser Jul i krinolin. Vad är mer magiskt än sprakande brasor, frasande klänningar, förbjuden passion och snöflingor som sakta faller mot marken?

Är du nöjd med bearbetningen?

Jag blev otroligt glad när jag fick veta att det var just Åsa Sandzen som skulle bearbeta Jul i krinolin, och bearbetningen är så fin, jag blev väldigt berörd. Extra roligt är också att ljudboken kommer att ha två olika uppläsare; en kvinna som läser från Lovisas perspektiv, och en man som läser Valdemars kapitel.

Vad kännetecknar en riktigt bra julroman?

En magnifik handling i härliga miljöer, och karaktärer som får kämpa i motvind (och rent av snöstorm) mot alla hinder, men ett garanterat lyckligt slut. Det är också viktigt att julens alla smaker, dofter och sinnesstämningar får ta plats.

Vem skulle du vilja ge boken till?

Jul i krinolin passar den som vill njuta och koppla av, det är en underhållande och fantasifull kärlekssaga men med ett djup. Det finns erotik i boken, det är en historisk roman för vuxna och äldre tonåringar. Jag vill ta med läsaren till en annan värld, bjuda in dem på julbal på en herrgård och svepa med dem in i ett vintrigt 1800-tal. Någon sa att det är en riktig smällkaramell till bok, och jag har fått jättefin respons från läsare och kritiker, både män och kvinnor. Bland annat fick boken högsta betyg i Amelia och har jämförts med både Downton Abbey, Jane Eyre och Skönheten och odjuret.

Om boken

Året är 1870 och det är juletid i Sverige. Lovisa Lind arbetar som karamellkokerska och sparar pengar för att resa till Amerika. Hon vill fly sina mörka minnen och börja ett nytt liv. Baron Valdemar von Drever ska ha en storslagen vinterbal på sitt gods Mollberga. Innan Lovisa reser ska hon göra konfekten till balen. Valdemar vill också fly från sitt förflutna. Han dras till Lovisa och hon till honom, fast kärleken verkar omöjlig.

Kaminerna är varma, pepparkakorna doftar och chokladen kokar. Men husets korridorer är mörka och spöken viskar om sorg och hemligheter. Valdemar och Lovisa dras in i mysterier och förälskelse. Kan de någonsin få varandra?

Åsa Sandzén har bearbetat Amanda Hellbergs stämningsfulla Jul i krinolin till lättläst.

Om Amanda Hellberg

Amanda Hellberg växte upp i Varnhem men bor sedan länge i Oxford med sin familj. Hon debuterade som författare med skräckromanen Styggelsen, som nominerades till Borås Tidnings debutantpris 2009. Sedan dess har hon skrivit flera hyllade romaner, noveller och barn- och ungdomsböcker och är även verksam som konstnär och illustratör.