Bokförlaget Hedvig, 2021-10-12

Foto: Martin Henningsson

Kajsa Gordan och Sofia Nordin: "Vi vill ge läsaren ett äventyr att leva i en stund"

Med ungdomsboken Bevisa det, Zeke! har författarna Kajsa Gordan och Sofia Nordin påbörjat en serie för unga som vill läsa spännande berättelser med högt tempo. Snart kommer den andra delen Rädda honom, Zeke!.

Serien blandar det bästa från pusseldeckargenren med tung vardagsrealism i en svensk förort. Med problem som många tonåringar säkert kan känna igen sig i. Böckerna är korta och händelserika, allt för att locka ovana läsare till sträckläsning.

Sofia Nordin och Kajsa Gordan:

Berätta lite om Zeke!

– Zeke har massor av idéer, och har svårt att bara sitta tyst och lyssna, så skolan har aldrig riktigt varit hans grej. Hans förtroende för lärare, poliser och andra auktoriteter är minst sagt lågt – han föredrar att tänka själv.

Zeke har hoppat av gymnasiet och börjat jobba på ett kafé i stället. Nu kan han bidra med pengar hemma, vilket behövs när man bor med en ensamstående, arbetslös pappa. Hans bästa kompis heter Mona. Hon och Zeke brukar utmana varandra att göra knäppa eller farliga grejer, som de filmar och sen postar på Youtube. Kanske är de bara vänner, kanske inte ...

Vad önskar ni att läsaren tar med sig?

– Vi vill mest ge läsaren ett äventyr att leva i en stund. Men såklart brottas Zeke med moraliska dilemman, funderar över kärlek och måste fatta beslut om sitt liv, precis som alla människor. Kanske läsaren hittar en liten bit av sig själv i Zeke.

Vad tror ni får tonåringar att läsa?

Man måste känna igen sig i något hos en karaktär för att texten ska gripa tag. När det händer vill man veta hur det går, det blir spännande.

Om man gillar Zeke kanske man vill läsa en bok till om honom. Man har lärt känna karaktären och miljön och längtar tillbaka.

Vad läste ni själva i tonåren?

Sofia: – Allt möjligt, högt och lågt. Gärna böcker om kärlek och relationer, eftersom jag själv höll på att utforska såna känslor i den åldern.

En komikers uppväxt och Simon och ekarna minns jag som starka läsupplevelser från den tiden.

Kajsa: – Samma här. Högt och lågt. Veckotidningar och ungdomsböcker om oönskade graviditeter. Harry Kullmans De rödas uppror och Kitty och det öde huset…

Om Rädda honom, Zeke!

Zeke trivs bra med sitt jobb på Kafé Paradiset. Ännu bättre blir det när snygga och spännande Julia börjar på kafét och dessutom verkar vara intresserad av honom. Kort därefter hittar Zeke en påse med vitt pulver på kaféets toalett. Kan det vara kokain? Och är det Julias? När Zeke stöter på minderåriga langare som har kopplingar till ett kriminellt gäng börjar han förstå hur allt hänger ihop. Nu gäller det att handla snabbt innan någon råkar riktigt illa ut.

Rädda honom, Zeke! är andra fristående delen i Sofia Nordins och Kajsa Gordans tempofyllda deckarserie om Zeke.

Om Bevisa det, Zeke!

Zeke har just hoppat av gymnasiet och fått jobb på ett kafé. Men redan första veckan blir några av gästernas mobiler stulna från kaféet. Och de anställda tror att Zeke har tagit dem! Nu måste Zeke hitta tjuven och bevisa att han själv är oskyldig innan han får sparken. Tillsammans med bästa kompisen Mona börjar han gräva i mysteriet. Kommer Zeke hinna rentvå sitt namn i tid?

Bevisa det, Zeke! är första delen i en rolig och tempofylld deckarserie med en strulig hjälte som aldrig får slut på idéer.

"Det är omsorgsfullt gestaltat, med en hel del humor. En bok som verkligen har kapacitet att nå många läsare!" Helhetsbetyg: 4. Staffan Engstrand, BTJ-häftet 2021:10