Bokförlaget Hedvig, 2021-11-22

Kaotisk och rolig julskildring med hbtq-perspektiv

Benny ÄLSKAR julen! Det ska vara julgran och snö och julstrumpor. Precis som det alltid har varit. Men så berättar hans föräldrar plötsligt att de ska åka till Kanarieöarna över jul.

Benny blir galen av Tom Erik Fure är första delen i serien om Benny – en vild 11-åring. En kille som är lätt att gilla och känna igen sig i. Bokens händelserika och underhållande berättelse utspelar sig i tiden före jul och Bennys försök att hindra en stundande julkatastrof. Utöver en kaotisk och rolig julskildring tar boken också upp hbtq-frågor på ett alldeles särskilt sätt.

Författaren Tom Erik Fure kände att det saknades böcker för mellanåldern som behandlade homosexualitet på ett lättsamt sätt. Med hjälp av humor väver han in ämnet och skapar på så sätt en historia som många fler kan känna igen sig i. För på familjens planerade utlandssemester ska den något äldre, dödssnygga, Ken följa med. Något som Benny både uppskattar och bävar inför eftersom han rodnar så fort han ska säga något till honom. Hur ska det gå när de ska spendera en hel semester ihop?

Foto: Grethe Børsum

Skildrandet av Bennys förhållande till sina känslor och det rafflande försöket att rädda julen kommer fånga många läsarhjärtan.

Boken är översatt av Lars Ahlström.

"Tom Erik Fure berättar spralligt humoristiskt om Bennys vedermödor. " Staffan Engstrand, BTJ-häftet 2021:19