Bokförlaget Hedvig, 2022-05-04

Foto: Martin Henningsson

Kärlek och klättring i ny serie

Om du ser mig är första delen i serien Klättra mitt hjärta, en relationsberättelse där kärlek, vänskap och relationer till andra står i fokus. Författaren till den nya serien Emma Frey-Skøtt är lärare i grunden och har skrivit ett flertal lättläst böcker och läromedel.

Emma Frey-Skøtt:

Foto: Martin Henningsson

– Min bok handlar om Enya som klättrar tillsammans med sin bästis Lilly. I deras klättergrupp finns en kille som heter Sam. Enya är hemligt förälskad i Sam och han är nog intresserad av henne också. Det är bara det att Lilly blir sur så fort Enya pratar om Sam. Hon gillar inte alls Sam. Enya ställs inför ett svårt val. Ska hon välja Sam eller är vänskapen med Lilly viktigare?

Boken utspelar sig till största delen i en klätterhall, en sport som ökat i popularitet de senaste åren.Emma Frey-Skøtt är själv en hängiven klättrare.

Varför valde du att skriva en bok om klättring?

– Jag gillar att klättra och när jag är i klätterhallen ser jag ofta grupper med ungdomar som klättrar ihop. I dessa grupper sker jättemånga saker under ytan mellan deltagarna. Bland annat är det så tydligt vilka som gillar varandra och inte.

Serien är bland annat framtagen för att användas som utgångspunkt för samtal med elever om hur man är en bra kompis och vad man kan göra när någon är taskig. Den är skriven med lättläst språk för att fler ska kunna ta del av texten.

– Lättlästa böcker är vägen in till läsandet för de barn- och ungdomar som av olika anledningar kämpar med läsningen. Och alla oavsett läsförmåga har rätt att ta del av kvalitetslitteratur.

De färgglada illustrationerna har Ingrid Skåre gjort.

Den första fristående delen i serien Klättra mitt hjärta

Jag lutar huvudet mot vindrutan. Känner klumpen i magen växa sig ännu större. Jag är hopplös! Hopplös för att jag är förälskad i Sam.

Enya och Lilly är bästa kompisar. De gör nästan allt tillsammans, som att träna inomhusklättring. I klättergruppen finns också Sam, killen som Enya är förälskad i. Problemet är bara att Lilly inte gillar Sam. Måste Enya välja mellan kärleken och vänskapen?

Så här skriver BTJ om boken:

”De generösa illustrationerna i färg av Ingrid Skåre lyfter fram klättermiljön och fokuserar på spänningarna mellan karaktärerna där både blickar och kroppsspråk visar osäkerhet, missnöje och oro.” Helene Ehriander, BTJ-häftet nr 4, 2022.