Bokförlaget Hedvig, 2021-05-03

Låt inte prestationen bli viktigare än naturupplevelsen

Intresset för friluftsliv blomstrar och har ökat alltmer i popularitet de senaste åren. Det stigande intresset innebär att allt fler ger sig ut i naturen för kanske första gången. Men att vara nybörjare på något är inte alltid helt lätt, då kan några enkla tips på hur man kommer igång vara användbara.

Foto: Martin Henningsson

Bengt Fredrikson är författare och journalist. Han har skrivit Lätta friluftsboken som är en komplett guide till friluftsliv. Boken innehåller allt från vilken utrustning du behöver, till hur du kan känna igen olika fåglars sång och djurens fotspår.

Allt fler beger sig till skogs

Hur kommer det sig att friluftsliv är en sådan populär sysselsättning? Bengt tror att det beror på olika saker. I pandemitider söker sig många till naturen eftersom de inte har fått resa. Det blir en möjlighet för människor att istället upptäcka vad som finns hemma i Sverige. Han tror också att det beror på att människor blir alltmer miljömedvetna.

– Det ligger i tiden att tänka på miljö och klimat. Då är det nära till hands att också ge sig ut i naturen.

– Det ökade intresset har tyvärr haft sina nackdelar. Bengt har sett att slitaget ökar i de områden som ligger nära städerna.

– Det ställer man sig lite kluven till, men det är fel att hålla folk borta. Snarare bör fler områden göras mer tillgängliga.

En författare med lång erfarenhet av friluftsliv

– Jag har alltid varit ute i naturen på ett eller annat sätt och det har de flesta av mina vänner också. Hur konstigt det än låter blev naturen vår fritidsgård där vi hängde när vi var unga och sedan har det fortsatt.

Bengt har tidigare varit ledare i både Friluftsfrämjandet och Scouterna och hans relation till friluftsliv är än idag mycket god. Han befinner sig på ett eller annat sätt ute i naturen ett par gånger i veckan.

– Men det blir inte lika många övernattningar som förr. En viss bekvämlighet kommer med åldern.

3 tips till dig som vill ge dig ut i naturen

  1. Glöm prestationen. En del sätter en ära i att gå så långt som möjligt eller utsätta sig för andra strapatser. Låt inte det bli viktigare än naturupplevelsen.
  2. Ta det lugnt med prylarna. I dag finns massor av saker för att göra livet i naturen bekvämt, allt från espressobryggare till särskilda tvättlinor med fodral. Men allt ska inte vara precis som hemma.
  3. Prova att sova en natt under bar himmel. Få saker slår det (om det är fint väder)!

Boken släpps 23 maj. I augusti kommer även Lätta friluftsboken junior, för de lite yngre läsarna.