Bokförlaget Hedvig, 2021-09-16

Foto: Stefan Tell

Mystik och spänning i tonårsvardagen

Kraften vaknar är första delen i Strömånge-serien, en berättelse i högt tempo där strider, mysterier och spänning blandas med tonårsvardag. David Renklint har skrivit mycket inom skräck och fantasy för både unga och vuxna. 2018 romandebuterade David med skräckboken Det går en liten ängel, som följdes av Järvflickan på samma förlag. 2020 debuterade han som barn- och ungdomsförfattare med fantasyboken Blixtbarn, som 2021 följdes av uppföljaren Blixtregn.

Vi passade på att ha en frågestund med David i samband med boksläppet.

Foto: Stefan Tell

Berätta om Kraften vaknar och serien Strömånge

Kraften vaknar handlar om Sindra, som upptäcker att hon är superstark. Vi kommer fortsätta följa henne i serien Strömånge, som handlar om den fiktiva orten med samma namn, där flera personer verkar ha fått mystiska superkrafter. Sindra kommer undersöka sin egen och andras krafter, och samtidigt nysta i alla mysterier i Strömånge. Och utöver det ska hon också överleva högstadiet!

Vad inspirerade dig att skriva den här serien?

Utöver böcker har jag alltid älskat serietidningar, och självklart är Marvel favoriten när det kommer till superhjälteuniversum. Jag insåg att det inte fanns speciellt mycket om superkrafter i en svensk kontext, och jag tänkte att rapp och framåtlutad action varvat med spännande mysterier skulle göra sig väldigt bra som lättläst.

Vad är det med superkrafter som lockar?

Det är ett intressant sätt att framhäva karaktärers personligheter, och att utmana dem på olika sätt. Det är också roligt att dela ut styrkor till sina karaktärer, men med priset av en rejäl svaghet, som Stålmannens kryptonit. Det som gör Sindra intressant är inte bara att hon är superstark, utan att hon också är en ganska arg tonåring som har svårt att kontrollera sina känslor. Vad händer om hon får ett utbrott och boxar till en vägg i skolan?

Förutom att vara författare jobbar du även som bibliotekspedagog, har du något tips på att locka fram läslust hos unga läsare?

Läsning. Ska. Vara. Roligt. Jag är utbildad till svensklärare och vet med mig att jag har många kollegor som vill väl när det gäller läsning, men gång på gång ändå envisas med att sätta svårlästa klassiker i händerna på lässvaga elever. Klassikerna kan komma senare, först måste man väcka läslusten. Tyvärr finns det lika många svar på frågan om hur man lockar fram läslust som det finns unga läsare. Men jag tror på att göra läsningen rolig och distansera den från måsten, samt att koppla valet av bok till läsarens intressen. Ibland tycker jag att till och med vi som arbetar läsfrämjande pratar så mycket om varför det är bra att läsa att vi glömmer att det nyttiga från läsning bara är en bonus. Den riktiga vinsten är nöjet i sig av att få försvinna in i en annan värld och bli underhållen, inte större ordförråd, ökad empati, minskad stress, bättre minne och allt det där som sker när vi läser skönlitteratur. Det är som sagt bara väldigt bra bonusar.

Om Kraften vaknar

Sindra blir familjehemsplacerad i den lilla orten Strömånge. Hon har svårt att finna sig till rätta i sin nya skola. Eleverna vet att hon har ett våldsamt förflutet, och många är rädda för henne. En eftermiddag drar ett oväder in över Strömånge. Marken skakar, stormen river i träden och Strömångesjön svämmar över. Dagen efter känner sig Sindra annorlunda. En stark kraft susar i kroppen. Samtidigt förstår hon att det var något märkligt med ovädret. Strömånge har drabbats av massa olyckor, bränder och till och med dödsfall under natten. Dessutom har Moa i hennes parallellklass försvunnit. Moa som Sindra pratade med dagen innan ovädret och som kände på sig att något var på väg att hända. Vad är det som har hänt Moa? Vad är det för krafter som väckts i Sindra? Och varför blir hon förföljd av Wille, den taniga killen i hennes klass?