Bokförlaget Hedvig, 2022-02-02

Foto: Martin Hemmingsson

Ny bok sätter ord på våra vanligaste känslor

Liv Svirsky är legitimerad psykolog och psykoterapeut och har lång erfarenhet av att arbeta inom barn- och ungdomspsykiatrin. Med Mina känslor och jag hoppas hon kunna erbjuda en bok för alla barn som vill lära sig mer om känslor, både sina egna och andras.

Liv Svirsky:

– Jag tror att många barn är ganska duktiga på det här med känslor. Samtidigt finns det både barn och vuxna som inte har så bra och konstruktiva sätt att varken tala om, förstå eller förmedla sina känslor. Och ju fler som kan hitta bättre sätt att göra det på desto bättre.

Lätta boken om glädje, sorg och allt däremellan

I Mina känslor och jag får vi följa Mary som under några händelser under sommarlovet får uppleva våra vanligaste känslor – glädje, rädsla, sorg, ilska, skam och kärlek. Utöver berättelsen om Mary finns också konkreta tips för hur man själv kan hantera stora känslor.

Foto: Martin Hemmingsson

– Jag tänker att den skönlitterära formen bidrar med igenkänning och att det också gör texten lite mer lättsam jämfört med en bokmed enbart fakta. I texterna om Mary hoppas jag att de beskrivna känslorna ska bli levandegjorda och lättillgängliga för läsaren. Jag hoppas också att berättelsen om Mary ska locka barn att läsa vidare i boken.

Liv Svirsky menar att boken även kan läsas av vuxna och barn tillsammans som ett underlag för att prata om sådant som det ibland kan vara svårt att sätta ord på.

– Kanske är det ett barn som möter en viss känsla i livet just nu och som man vill möta och guida i samtal och där boken kan vara en bra utgångspunkt. Samtalen kan vara både mer allmänna, om känslor i stort och utgå ifrån hela boken. Men de kan också bli mer specifika och utgå bara från ett enskilt eller ett par kapitel i boken, om det finns känslor som man vill diskutera lite mer med just ett speciellt barn.

– Jag hoppas att boken ger upphov till både spännande och viktiga samtal. Likaså tänker jag att den kan läsas i skolan och sedan diskuteras tillsammans med eleverna.

Om boken

Alla människor har känslor. Det finns inga bra eller dåliga, inga fina eller fula känslor.Men ibland kan det vara svårt att förstå sina känslor. Hur vet man till exempel att man är kär? Varför kan rädsla vara bra föross? Och kan man bli för arg?

I den här boken får du massor av tips och fakta om känslor. Du får också följa Maryunder ett sommarlov när hon upplever många olika känslor: glädje, rädsla, sorg, ilska,skam och kärlek.

Boken är illustrerad av Mattias Andersson.

"Det är en ganska omfattande text, men allt känns väldigt viktigt. Mina känslor och jag är en suverän bok som rekommenderas varmt!" Mia Mårtensson, BTJ-häftet nr 3, 2022. Helhetsbetyg: 5. –

Vill du arbeta med boken i undervisning: ladda ner vår lärar- och elevhandledning