Bokförlaget Hedvig, 2020-11-05

Foto: Stefan Tell (Patrik Lundberg)

Patrik Lundberg chattar om Fjärilsvägen

Det har nog inte gått någon förbi att en av höstens mest omtalade böcker är Patrik Lundbergs Fjärilsvägen. Romanen har fångat många läsare med en berättelse som både berör och sätter igång tankarna.

Hedvigs förlagschef Hanna Larsson hörde av sig till Patrik i samband med lanseringen av den lättlästa boken för ett personligt samtal om bokens handling.

Läs deras chatt här.

Om Fjärilsvägen

Birgitta Lundberg föddes 1950 i en by i Skåne. Hennes föräldrar arbetade i fabrik. Under den här tiden kunde dottern till fabriksarbetare få ett jobb på kontor efter åtta år i skolan. Det gjorde Birgitta. Hon gifte sig, skaffade två barn och flyttade till en villa på Fjärilsvägen i Sölvesborg. Det var en lycklig tid. Men på 1990-talet skilde sig Birgitta och tog hand om barnen ensam. Det blev finanskris i Sverige. Pengarna räckte inte längre till. Birgitta blev stressad och sjukskriven. Hon hade mindre och mindre pengar. Hennes kropp orkade inte med. Det här är Patrik Lundbergs berättelse om sin mamma Birgitta. Det är också berättelsen om hur samhället sviker och glömmer ensamma mammor som kämpar för att få livet att fungera för familjen.

Fjärilsvägen är bearbetad till lättläst av Johan Werkmäster. Finns även som ljudbok.

Fjärilsvägen lämpar sig väl i undervisningen, ladda ner en gratis lärarhandledning.

Sagt om boken

"Det privata blir politiskt när Lundberg träffsäkert skildrar tiden, sin familj, skolgången, sin väg till författare och journalist och sökandet efter sina rötter, allt i relation till mamman och det liv hon lever. Lundberg skildrar hur mamman alltmer trängs in i beklämmande förhållanden medan han själv söker sig till nya erfarenheter. Han lyfter med kärleksfull distans till mamman fram viktiga samhällsfrågor, lika angelägna idag som i den tid han gestaltar." Helena Ehriander, BTJ

Om Patrik Lundberg

Patrik Lundberg, född 1983, är journalist och författare, verksam som kolumnist i Expressen. 2019 nominerades han till Stora journalistpriset i kategorin Årets röst.  Han har skrivit flera böcker, bland annat den uppmärksammade ungdomsromanen Gul utanpåFjärilsvägen är hans första roman för vuxna.