Bokförlaget Hedvig, 2021-08-12

Ramona och Julia – med fokus på teater och mångfald

Ramona och Julia av Mia Kim är första delen i serien Teaterstjärnorna, en ny inkluderande serie om teaterklubben på Solbackaskolan.

Eleverna i 5B ska sätta upp Romeo och Julia som sin allra första pjäs och bestämmer sig för att spela den i modern tappning med två tjejer i huvudrollen. Det visar sig vara något som inte alla tycker om. Isolde, som ska spela Julia, dyker inte upp på repetitionerna. Dessutom försöker en förälder stoppa pjäsen. Kan teatergruppen övervinna alla hinder?

Ramona och Julia är en lästräningsbok om att våga sikta mot stjärnorna, fylld med fina illustrationer av Emily Ryan. Hedvigs lästräningsböcker är pedagogiskt inriktade och används till att öva upp läsförmågan. Böckerna är lättlästa och indelade i 5 nivåer. Denna bok ligger på nivå 5.

Vi ställde några frågor till författaren Mia Kim om hennes nya bok och om hennes tankar kring mångfald.

Har du själv spelat teater någon gång?

Förutom att jag medverkade i skolpjäser i skolan, så gick jag en teaterkurs för många år sedan. Det var roligt och jag skulle gärna göra det igen, men jag tror inte att jag har så stor fallenhet för att spela teater. Jag är mer av en betraktare och tittar hellre på teater än spelar själv.

Ramona och Julia är en lästräningsbok. Hur märks det?

Ramona och Julia är en lästräningsbok på nivå 5 som är den högsta nivån. Boken har därför mer text och lite längre meningar än böcker på lägre nivåer. Läsaren får också bekanta sig med lite svårare ord och begrepp och det kommer att finnas en lärarhandledning till boken.

Boken handlar till stor del om inkludering. Varför är det viktigt?

I grunden handlar det om alla människors lika värde. Vi föds med olika förutsättningar i livet, men alla människor ska ha samma rättigheter. Böcker fyller en viktig funktion genom att kunna spegla och lyfta den mångfald som finns samt att kunna vara normbrytande.

Vad hoppas du att läsaren tar med sig från boken?

Det jag framför allt hoppas att läsaren bär med sig är en känsla av att tro på sin egen förmåga och att våga följa sina drömmar. Jag hoppas också att boken kan vara tankeväckande och fungera som diskussionsunderlag. Och sist men inte minst hoppas jag att läsaren tar med sig att kärlek kan se ut på många olika sätt.

Om Mia Kim

Mia Kim, född 1976, är en författare från Stockholm. Hon har tidigare studerat juridik, men insåg efter ett tag att det är skrivandet som hon vill fokusera på här i livet. Hennes debut 2018 blev bilderboken Kluriga ordens ABC (Olika förlag) och samma år medverkade hon även i novellantologin Kära mamma (Ordberoende förlag). Mia brinner för frågor om inkludering och mångfald.