Bokförlaget Hedvig, 2022-03-04

Foto: Stefan Tell

Spännande fortsättningen i David Renklints superhjälteuniversum

I Strömånge blandas spänning, mysterier och superhjältekrafter med helt vanlig tonårsvardag. David Renklint är författaren bakom serien och har tidigare skrivit mycket inom skräck och fantasy. Nu kommer Vittring, uppföljaren till Kraften vaknar, och handlar om Sindra som en dag vaknar upp och upptäcker att hon är superstark.

Vi kommer fortsätta följa Sindra i serien Strömånge, som handlar om den fiktiva orten med samma namn, där flera personer verkar ha fått mystiska superkrafter. Sindra kommer undersöka sin egen och andras krafter, och samtidigt nysta i alla mysterier i Strömånge. Och utöver det ska hon också överleva högstadiet!

Utöver skrivandet så arbetar David Renklint som bibliotekspedagog och vet vilka böcker som lockar läsovilliga tonåringar. – Läsning. Måste. Vara. Roligt. Jag är utbildad till svensklärare och vet med mig att jag har många kollegor som vill väl när det gäller läsning, men gång på gång ändå envisas med att sätta svårlästa klassiker i händerna på lässvaga elever. Klassikerna kan komma senare, först måste man väcka läslusten.

Men hur väcker man då läslusten?

Tyvärr finns det lika många svar på frågan om hur man lockar fram läslust som det finns unga läsare. Men jag tror på att göra läsningen rolig och distansera den från måsten, samt att koppla valet av bok till läsarens intressen. Ibland tycker jag att till och med vi som arbetar läsfrämjande pratar så mycket om varför det är bra att läsa att vi glömmer att det nyttiga från läsning bara är en bonus. Den riktiga vinsten är nöjet i sig av att få försvinna in i en annan värld och bli underhållen, inte större ordförråd, ökad empati, minskad stress, bättre minne och allt det där som sker när vi läser skönlitteratur. Det är som sagt bara väldigt bra bonusar.

Foto: Stefan Tell

Vad inspirerade dig att skriva den här serien?

Utöver böcker har jag alltid älskat serietidningar, och självklart är Marvel favoriten när det kommer till superhjälteuniversum. Jag insåg att det inte fanns speciellt mycket om superkrafter i en svensk kontext, och jag tänkte att rapp och framåtlutad action varvat med spännande mysterier skulle göra sig väldigt bra som lättläst.