Bokförlaget Hedvig, 2020-09-09

Foto: Stefan Tell

Spänning och magi i lättläst bok av Helena Dahlgren

Helena Dahlgren är författaren bakom bokserien Star Stable och flera skräcknoveller. Dessutom översätter hon ibland. Och skriver lättläst förstås! Nu är hon aktuell med Trädets hemlighet – den första delen i en följetong om tre ganska olika barn, vars vägar möts via en gammal ek. I första delen möter vi Wilma som har en lillebror som är sjuk. Bokens illustrationer är gjorda av Elisabeth Widmark.

Här berättar Helena om hur det är att skriva lätt och vilken bok hon skulle vilja se som lättläst

Din bok Trädets hemlighet har nyligen släpps, hur känns det?

– Det känns otroligt bra! Jag älskade att skriva den här boken. Hoppas att det ska märkas när man läser den. Jag har redan fått jättefin respons från läsare och är så glad över det!

Är det svårt att skriva lätt?

– Ja, det kan det vara! Man får tänka på ett nytt sätt. Samtidigt tycker jag att det är väldigt kul och utvecklande att skriva lättläst. Jag har lärt mig mycket om skrivande sedan jag började skriva lättlästa böcker. De kunskaperna har jag med mig även när jag skriver andra typer av texter.

Vilken bok skulle du vilja se som lättläst?

– Åh, vilken bra fråga! Jag måste nog svara Agnes Cecilia: En sällsam historia av Maria Gripe, eftersom hennes böcker är så magiska, fina och spännande och förtjänar nya läsare. Jag fullkomligt slukade hennes böcker när jag var barn - och min ena dotter är till och med döpt till Agnes Cecilia!

Glädjande nyheter att Agnes Cecilia kommer i lättläst version i början av nästa år!

Om Trädets hemlighet

Det finns ett träd nära Wilmas skola. En stor ek med ett hål i. I hålet får man plats att krypa in och gömma sig. Det vill Wilma. Hon vill krypa in där och glömma att hennes lillebror är så sjuk att han kanske dör. Det är en helt vanlig ek. Men varför börjar det dyka upp hemliga lappar inuti trädet? En dag är Nour i 6B också där. Tillsammans ber de trädet att Wilmas bror ska bli frisk. Dagen efter mår han bättre. Är det en slump? Eller har den gamla eken något med det att göra? Helena Dahlgren har skrivit en lättläst berättelse där spänning och magi tar plats mitt i den grå vardagen. Tillsammans med Elisabeth Widmarks illustrationer blir serien en egen värld att kliva in i.

Finns även som e-bok och ljudbok i uppläsning av