Bokförlaget Hedvig, 2022-08-29

Foto: Erik Wärlegård

Vill peppa unga till smart sparande

David Flatbacke-Karlsson debuterar som författare med boken Fatta aktier, en guide till smart sparande. En faktabok för unga som vill få inspiration hur man kan komma igång med sparande och investerande i aktier.

Boken har en lättläst text och enkelt tilltal för att undvika onödiga trösklar. Alla kan komma igång med aktier. Det är bara att börja.

Foto: Erik Wärlegård

David Flatbacke-Karlsson är till vardags ekonomijournalist och har sedan 2020 arbetat som chefredaktör för Unga Aktiesparares tidning Stock Magazine. Men intresset för aktier och fonder började redan i tidig ålder.

– Jag hade turen som hade föräldrar som kunde spara lite grann åt mig i aktier och fonder som liten. Någon gång per år fick jag hem beskeden från bankerna i brev där jag kunde se att värdet ibland gått upp och ibland ned under en tidsperiod. Men pengarna växte över tid – precis som börsen stiger på längre sikt.

Att kunna dela med sig av sina kunskaper och öka ungas intresse för sparande och ekonomi var anledningen till varför han valde att skriva boken.

– Alla har tyvärr inte det flyt som jag har haft, att jag fått med mig kunskaper om privatekonomi och sparande i aktier och fonder hemifrån och även från skolan. Därför känns det extra bra att kunna dela med sig av kunskap som förhoppningsvis gör att fler unga blir inspirerande, kan ta till sig och kommer igång med sitt investerande på ett klokt, roligt och balanserat sätt.

De senaste åren har vi sett en markant ökning bland yngre när kommer till att spara i aktier och fonder. David Flatbacke-Karlsson tror framför allt att det beror på att börsen gått så starkt de senaste åren.

– Många populära aktier bland yngre har stigit väldigt mycket och det snackas väldigt mycket om aktier i bland annat sociala medier. Det går fort att både få och använda sig av information. Det är även väldigt enkelt att köpa och handla med aktier digitalt.

Men så här i mer oroliga tider, när osäkerheten på börsen är stor. Vad ska man tänka på då?

– Den rejäla nedgången som gått att se under första delen av 2022 har nog verkligen fått många yngre, nya sparare att hoppa högt och i värsta fall sälja av alla sina aktier. Det är helt fel väg att gå. Däremot gäller det att ha en sund riskspridning (10–15 olika aktier och/eller ett par breda, gärna indexfonder), spara regelbundet och att bara investera pengar som man inte tänker använda till "vardagskonsumtion" i närtid.