Om förlaget

Vi gör det enkelt att läsa

Hedvig vill vara läsarens bästa vän. Vi vill ge alla en möjlighet att uppleva lustfylld läsning. Därför ger vi ut läsvänliga böcker för barn, ungdomar och vuxna. Böckerna har ett lättläst språk, är lite kortare än traditionell litteratur och har alltid en tydlig layout och form.

För många är lättläst den enda vägen till de stora läsupplevelserna. Både barn och vuxna ska ha möjlighet att uppleva klassiker, bästsäljare och andra riktigt bra berättelser utifrån deras egna förutsättningar, det tycker vi på Hedvig. Därför bearbetar eller återberättar vi också populära titlar av välkända författare till lättläst.

Vi gör det enkelt att läsa
Lättläst för vem?

Lättläst för vem?

Det finns olika anledningar till varför man är i behov av lättare texter. Experter räknar med att omkring 25% av den vuxna befolkningen har problem med att läsa. Idag uppger också många unga att de sällan eller aldrig läser. Det är för alla de här läsarna som Hedvigs böcker finns.

Läs mer om våra läsare

 

Vadå lättläst?

I Hedvigs böcker anpassar vi språk, innehåll och form för att göra texten lättare att ta till sig för ovana läsare och personer med lässvårigheter. Vad gör då en text lättläst?

Svaret är att vi inte vet med säkerhet. Varken forskare, lärare eller politiker är överens om hur vi ska bedöma en specifik individs läsförmåga och vad som gör en text lätt att läsa. Därför finns inget facit. Men det finns självklart vissa faktorer som spelar in för alla läsare i behov av lättläst, men i olika hög grad och på olika sätt. Dessa faktorerna jobbar vi aktivt med i Hedvigs böcker.

Läs mer om vår syn på lättläst

Vadå lättläst?
Lättläst i klassrummet

Lättläst i klassrummet

Hedvig gillar bokförmedlare! Hos oss ska du enkelt få hjälp med lektionsupplägg och inspiration. Allt för att göra det lättare i vardagen att arbeta med skönlitteratur i klassrummet. Vi har tagit fram både lärar- och elevhandledningar till alla våra böcker.

Du laddar ner dem helt kostnadsfritt här