Möt några av våra läsare

Hedvigs läsare är en mångfacetterad grupp med olika bakgrund, intressen och boksmak. För att ge en förståelse för vem som läser lättläst har vi här samlat några av våra läsare. De förklarar för oss vad som gör en text svårare och lättare för just dem. Men självklart finns lika många läsare som människor på jorden, sådär en 7, 8 miljarder.

Wilma, 7 år

Wilma, 7 år

Jag går i första klass och tycker läsning är kul. Jag har nyligen knäckt läskoden och kommit igång med läsningen. Det går ganska långsamt, ibland är det som att bokstäverna hoppar runt. Men jag förstår det jag läser så länge texterna är korta och anpassade efter min läsförmåga.

Eli, 9 år

Eli, 9 år

Jag flyttade till Sverige med min familj för snart två år sedan. Nu går jag i tredje klass. Det gick snabbt för mig att lära mig svenska ord och att kunna prata med mina kompisar, men jag kämpar fortfarande med läsningen. På svensklektionen lär jag mig olika lässtrategier, hur man skriver på svenska och grammatik såklart. Det skiljer sig mycket från det språk jag pratar hemma.

Kim, 11 år

Kim, 11 år

Jag går i femte klass och har svårt att sitta still och läsa. En rörig layout på boken gör att jag tappar koncentrationen helt. Jag har lätt att förstå berättelsen och det jag läser, men texten och strukturen bråkar ofta och är ologisk. Jag blir också irriterad på stavfel. Men ibland, när jag hittar rätt bok, då bråkar inte texten längre.

Lilly, 10 år

Lilly, 10 år

Jag går i fjärde klass. Jag läser gärna men har svårt att hålla fokus på texten. Att jag samtidigt ska försöka reflektera över det jag läser och att dra slutsatser gör det extra kämpigt. Därför är bilder viktiga för mig, de gör att jag förstår texten bättre och inte tappar tråden lika ofta. Jag gillar särskilt faktaböcker som enkelt förklarar världen för mig. Hittar jag en bok jag gillar kan jag läsa den om och om igen.

Nathalie, 14 år

Nathalie, 14 år

Jag går i åttonde klass och har lätt för att läsa, men jag tycker att böcker är ganska tråkiga. Jag läser texter snabbt och skummande och har inte tålamod att läsa det jag på förhand tror är avancerat. Men om något fångar mitt intresse läser jag gärna och koncentrerat.

Siri, 18 år

Siri, 18 år

Jag går sista året på gymnasiet och jag lägger mycket kraft och energi på att läsa allt som skolan kräver av mig. Det känns som om ingen text är anpassad för mig. Jag behöver ofta läsa om meningarna flera gånger för att förstå betydelsen, och jag missar lätt detaljer. Jag har också svårt att hänga med om det finns parallella handlingar som avlöser varandra. Första intrycket av en text är mycket viktigt. Om den ser ut att vara lätt att läsa så blir den också lite lättare.

Leo, 27 år

Leo, 27 år

Jag har kommit till Sverige för att jobba och hinner sällan läsa skönlitteratur. Vanligtvis väljer jag internettexter om jag vill läsa på om något ämne, och fastnar jag för något spännande försvinner både tid och rum. På jobbet pratar jag bara engelska men jag tar kurser i svenska lite då och då.

Sahra, 52 år

Sahra, 52 år

Jag går på sfi och tycker om att läsa. Överlag tycker jag att det är enkelt att förstå det övergripande innehållet och handlingen, även i en lite mer komplicerad text eller berättelse. Men jag kämpar med att förstå vad alla ord, begrepp och sammanhang betyder på svenska. Tur att jag har min ordbok så att jag kan slå upp alla svåra ord.

Agneta, 73 år

Agneta, 73 år

Jag är pensionär sedan ett par år. Jag har läst böcker och prenumererat på bokklubbar så länge jag kan minnas. Jag kan inte få nog av böcker! Men på senare år har det krävts ett större driv och en uppslukande berättelse för att jag ska uppbåda energi till längre sittningar. Texten får gärna vara större eftersom min syn börjar bli sämre.

Sickan, 83 år

Sickan, 83 år

Jag är pensionär och har i stort sett accepterat att jag inte längre orkar läsa som förut. Minnet är heller inte riktigt vad det har varit. Jag har aldrig varit intresserad av skönlitterära böcker, men tidigare om åren var tidskrifter och facklitteratur om intressanta ämnen återkommande läsning för mig. Ibland läser de högt på äldreboendet där jag bor, det kan vara trevligt.